The Elder Scrolls IV: Oblivion

27 09 2007

I bergen går solen ner långsamt och medan den sjunker går skuggorna över snön från gult till rött till blått och växer sig allt längre. Långt bort i fjärran och säkert tusen meter under mig ser jag fortfarande Imperiets huvudstad samtidigt som de två månarna framträder mot natthimlen. Jag har glömt varför jag gick hit. Kanske jagade jag hjort med pilbåge, kanske letade jag efter en skatt, men på vägen uppför berget glömde jag mig bland de svajande träden, de snötäckta klipporna och den vidunderligt öppna himlen.

Oblivions största skönhet ligger ändå inte i hur det ser ut utan den stora frihet du har när du spelar det. Du har benådats av kejsaren och fått i uppdrag att hitta hans sista son, annars kommer imperiet att förfalla i blod och död när demoner ur helvetets portar spiller ut över riket. Detta är ditt öde, säger kejsaren på sin dödsbädd. När du lämnar fängelsehålan står det dig ändå helt fritt att gå vart du vill och göra vad du vill. Enligt Bethesda kan du slutföra kejsarens uppdrag och inte få se mer än en tiondel av spelets värld. Detta är inte ett äventyr som tar slut efter en enda dags aktivt spelande.

Förbättringarna från föregångaren Morrowind är flera. Många saker i spelet påverkas nu av korrekt fysik. En eldkula som exploderar i ett kök kan regna jordgubbar och silverbestick över en hel folksamling. Lämplig fredagsunderhållning i magikerskrået, har jag hört. Fysik påverkar även varelser i spelet och hur vapen fungerar. Därför kan det kan vara svårt att jaga hjort i bergen – de rullar nämligen snabbare än de springer.

Oblivion är mycket lättare att sätta sig in i jämfört med Morrowind. För nya spelare är det skönt att inte behöva förkunskaper, men för återkommande spelare kan det vara frustrerande att behandlas som en nybörjare. Menysystemet för ägodelar och magi är tydligt konstruerade för Xbox 360 och fungerar bra där. På PC känns samma menyer omständiga och svårbegripliga. Å andra sidan är spelet som vackrast på rätt PC.

Betyg 5

Utgivare: 2K Games
Utvecklare: Bethesda Softworks

Spelet finns även till Xbox 360 och Playstation 3

Historien om The Elder Scrolls:  

1994 – Arena. Grafiken liknar Doom, men det finns hundratals städer att utforska.

1996 – Daggerfall är ännu större med tusentals byar och städer. Äkta 3D-grafik, men figurer som pappskivor.

2002 – Morrowind. Kartan är mindre med inte ens 50 byar, men spelet är långt mer detaljerat och grafiken mer modern.

2006 – Oblivion. Detaljrikedomen är enorm med naturtrogen grönska, ljussättning och fysik. Världen är ungefär lika stor som Morrowind.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: