SWAT Global Strike Team

5 10 2007

Året är 2016, men trots det är SWAT: Global Strike Team inget science-fiction-spel. SWAT-serien av spel började en gång i tiden som en variant på Sierras ”Police Quest”. På den tiden utvecklades spelen i samverkan med Los Angeles-polisen, men även om det officiella samarbetet nu är över gör den nya utvecklaren Argonaut allt för att skapa en realistisk upplevelse.

SWAT: GST är bara något enklare än motsvarande spel för PC. Det nästan långsamma tempot i taktiska shooters lämpar sig mycket väl för konsollernas handkontroller. Till skillnad från till exempel Unreal Tournament är det viktigaste inte att sikta mitt i prick och skjuta mest; det är mycket viktigare att vara förberedd, att avvakta och endast klämma avtryckaren när det blir absolut nödvändigt. Att öppna eld mot civilbefolkningen eller ens en oanande brottsling är inte tillåtet och kan leda till att du misslyckas med ditt uppdrag. Om du däremot utför uppdraget helt enligt regelboken väntar medaljer och bonuspoäng när du lyckas.

Mathias Kincaid, Kana Lee och Anthony ”TJ” Jackson är medlemmarna i den mycket lilla taktiska specialpolisstyrkan TAC-3. Kincaid är gruppens ledare och den som spelaren oftast har kontroll över. Han bär på alla granater och delar ut order till de andra två medlemmarna. TJ är det tekniska geniet som hackar sig in i datorterminaler, desarmerar bomber och öppnar dörrar. Slutligen har vi krypskytten Lee som dessutom dyrkar upp lås. Lee är också även gruppens minsta och smidigaste medlem och får därför krypa i lufttrummor när behovet uppstår.

Lee är gruppens enda krypskytt och därmed den enda som har tillgång till krypskyttegevär. Därför har somliga uppdrag sekvenser där spelaren tar kontroll över henne istället för Kincaid. Kincaid å andra sidan kan välja vapen: hagelgevär, automatpistol eller automatgevär. Bonuspoängen som man får av att utföra uppdrag korrekt används för att ”köpa” utrustning till Kincaids vapen, till exempel kikarsikte, nya typer av ammunition och rekyldämpande åtgärder.

Kontroll över kollegorna sker snabbt och enkelt antingen via D-paden på Xboxens handkontroll eller genom att man talar in sin order i mikrofon, om man har en sådan. Dörrar kan dyrkas, sprängas, bevakas eller sparkas in; korridorer kan säkras eller bevakas, bomber kan desarmeras, knappar kan tryckas på och misstänkta personer kan antingen skjutas eller fängslas, allt enligt vilka order man ger till kollegorna. Order kan antingen ges till gruppen eller till Lee och TJ separat vilket innebär goda taktiska möjligheter att bevaka stora ytor och slingriga korridorer.

Uppdragen är spännande och varierade, men också av spelets stora svaghet. Kartorna verkar ganska linjära, börjar alltid vid samma punkt, har alltid ungefär samma fiender som dyker upp ur tomma intet och det finns bara en väg att gå mellan nyckelpunkter. Dessutom är det lite underligt att sambandscentralen alltid vet precis hur många bomber terroristerna placerat ut i den belägrade byggnaden, men det har säkert sin logiska förklaring.

Recenserat för XBox.

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: